5 tips voor veiliger internetgebruik

Met de komst van het internet is ons leven een stuk gemakkelijker geworden. We hebben altijd en overal toegang tot informatie, contact met vrienden en familie, kunnen online winkelen, gamen en nog veel meer.

⛓️

Je data is zo veilig als de zwakste schakel.

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn op internet: cybercrime, identiteitsdiefstal en online fraude zijn aan de orde van de dag.

Wij geven je 5 tips voor een veiliger internetgebruik en hoe je jezelf, je gezin of je bedrijf zo goed mogelijk kan beschermen

Laptop Laptop
Een computerscherm met code Een computerscherm met code
Laptop Laptop
Een computerscherm met code Een computerscherm met code
swipe

Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden

De eerste tip is er een die je vaak hoort en eigenlijk nog altijd door negen op de tien mensen niet of niet goed wordt toegepast: gebruik áltijd sterke, verschillende wachtwoorden voor ieder account dat je maakt.

Dat houdt in dat je wachtwoorden nooit hergebruikt. Maar hoe onthoud je die allemaal?! Niet. Je slaat al je wachtwoorden op in een wachtwoordmanager. Deze installeer je op je computer en je smartphone en open je met één sterk hoofdwachtwoord, je vingerafdruk of bijvoorbeeld FaceID.

Is één zo'n hoofdwachtwoord dan niet net zo onveilig? Nee, het wachtwoord wordt niet in een externe database opgeslagen en wordt alleen op je apparaat gecontroleerd. Het risico dat het in de verkeerde handen valt is dus vele malen kleiner.

💬

De sms-code is nog altijd veel veiliger dan alleen een wachtwoord.

Pas tweefactorauthenticatie toe

Naast een goed wachtwoord is het verstandig om waar mogelijk twee- of zelfs multifactorauthenticatie te gebruiken.

Dat betekent dat je je identiteit niet alleen verifieert aan de hand van iets wat je 'weet' (je wachtwoord), maar ook met iets wat je 'hebt' (een dongle of geregistreerde smartphone met een authenticator-app) of iets wat je 'bent' (je vingerafdruk, je gezicht). Het is extreem lastig voor een indringer om twee, laat staan drie onderdelen tegelijk in handen te hebben.

Let wel dat er een risico zit aan het gebruik van een sms-code als tweede verificatiemethode, vanwege het zogeheten 'simswappen'. Hierbij vraagt een onbevoegde op een sluwe manier onder jouw naam een nieuwe simkaart aan bij je telecomleverancier, waarna hij toegang heeft tot je telefoonnummer en dus alle sms'jes die je ontvangt.

Al is ook de sms-code nog altijd veel veiliger dan alleen een wachtwoord gebruiken.

Meer weten?

Wil je meer weten over veilig internetgebruik, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het web of software en andere nieuws? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks een update.

Deel gevoelige informatie niet zomaar 

Net zoals dat je je paspoort, bankgegevens of andere vertrouwelijke papieren niet op straat of bij het oud papier laat slingeren, zou je diezelfde gegevens niet zomaar per e-mail moeten versturen of op een willekeurige website moeten achterlaten. Op het internet loopt het zelfs nog een groter gevaar, want daar heeft de hele wereld er toegang toe.

🔒

Je zou je diepste geheimen ook niet op straat laten slingeren.

Wanneer een klant gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, met ons moet delen, vragen wij hem of haar om dat in twee delen op twee verschillende manieren te doen, bijvoorbeeld de eerste helft telefonisch en de andere per e-mail.

Daarnaast maken wij gebruik van onze eigen Keistoer Kluis. We hebben deze portal met precies die insteek gebouwd, om geheimen te delen. Je verstuurt er je geheim mee en de ontvanger krijgt een e-mail met een code waarmee die het geheim eenmalig kan bekijken. Daarna wordt het vernietigd.

Zorg voor goede beveiliging op al je apparaten

Stel op al je apparaten in ieder geval een wachtwoord, pincode en/of 'biometrische' beveiliging (vingerafdruk- of gezichtsherkenning) in. En zorg ervoor dat de tijd waarin je schermbeveiliging erop gaat zo kort mogelijk is.

Daarnaast kun je antivirussoftware op zowel je computer, telefoon als tablet installeren om malware op tijd te kunnen detecteren. Houd je systeem bovendien altijd up-to-date, zodat je de laatste beveiligingsupdates hebt.

Wees voorzichtig met het openen van onbekende e-mails en bijlagen

Cybercriminelen sturen e-mails die er (soms) precies zo uitzien als echte berichten van bekende partijen, zoals je bank, de pakketbezorger of een webwinkel. Dat is extra gevaarlijk wanneer je van een van die partijen al een bericht had verwacht en je er in een onoplettende bui toch op klikt, terwijl je dat normaliter nóóit zou doen. Dat kan de beste overkomen.

Wees dus altijd op je hoede: controleer het afzendadres en ga liever zelf even naar de website in plaats van dat je op de link in de mail klikt. Dan weet je zeker dat je de juiste voor je hebt.

Jouw gegevens zijn geld waard

We zouden nog veel meer tips voor een veiliger internetgebruik kunnen bedenken. Maar we denken dat je met deze vijf tips al een heel eind komt. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat jouw gegevens geld waard zijn en er altijd mensen zijn die daar misbruik van zullen proberen te maken. Bescherm ze daarom goed!


Je eigen kluis?

Deel jij ook vaak geheimen met klanten of collega's en wil jij ook zo'n geheimenkluis voor jouw bedrijf?

Neem contact op
Toine Vos
Ready... Let’s go! 👋

Klaar om je digitale uitdagingen aan te pakken? Wacht niet langer en schakel onze expertise in!

neem contact op